Tårtbotten

Det enklaste sättet (enligt mig) att göra en bra tårtbotten på är att använda sig av "lika delar". Man kan då även enkelt anpassa tårtbottnen efter storleken på den form man ska använda.

Utgå från följande tabell:

Formstorlek            Antal ägg         Gräddningstid
18 cm i diameter     2 stora ägg      20 minuter
20 cm i diameter     3 stora ägg      25 minuter
24 cm i diameter     5 stora ägg      35 minuter
26 cm i diameter     6 stora ägg      40 minuter

Ta fram 3 lika stora och likadana glas. Knäck i de ägg du ska ha i det ena. Mät sedan upp så du får lika mycket socker i det andra glaset och i det tredje glaset mäter du upp lika mycket mjöl. Jag brukar ersätta ca en tredjedel av vetemjölet med potatismjöl för att få en luftigare botten.

Häll sedan i bakpulver i mjölglaset:
knappt 1 tsk för 2-3 ägg
1 tsk för 5 ägg
1,5 tsk för 6 ägg

Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt. Det är mycket viktigt att det vispas ordentligt för att bottnen ska bli bra! Det är lätt hänt att man sätter elvispen på högsta effekt och vispar för kort tid. Äggsmeten kan då se färdig ut, trots att den inte är det. Vispa hellre på lägre effekt men längre tid. Jag brukar vispa på näst högsta effekten i 6 minuter ungefär.

Tillsätt sedan mjölet med bakpulvret i. Häll i smord och bröad form och grädda enligt tabellen ovan på nedersta falsen i 175 grader.

Låt stå i formen en stund innan du stjälper upp bottnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0