Lila 30-årstårta med rosett och snöflingor



Tänk, jag har faktiskt totalt glömt bort att lägga upp denna skapelse på bloggen. Men som man brukar säga - bättre sent än aldrig :)

Min vän och kollega Anette kom till mig och undrade om jag kunde göra hennes 30-årstårta - och det ville jag ju såklart. Hennes enda önskan var att det skulle vara snöflingor med på den då hon fastnad för dem när hon sett mina tidigare tårtor (julgranskula och nyårstårta) med snöflingor. Annars fick jag helt fria händer vad gäller utseendet.



Det är ljusa bottnar som vanligt och enligt önskemål från Anette är tårtan fylld med hallonmousse och citronfromage. Helt otroligt vad den kombinationen verkar vara uppskattad :) Sen är tårtan spacklad med vispgrädde och täckt med sugarpaste. Rosetten och snöflingorna är gjorda i flowerpaste eftersom den stelnar på ett sätt som den vanliga sugarpasten inte gör. Och jag ville ju inte att rosetten skulle sjunka ihop. Pärlbandet längst ned är också gjort i flowerpaste, men kan precis lika gärna göras i sugarpaste.
Dekorationerna är sprayade med pärlemorspray för att ge intrycket av lite lyx.




Jag har länge velat prova ett recept jag hittat på cupcakes. Och självklart skulle då cuppisarna gå i samma tema som tårtan.



Chokladcupcakes:
150 gram smör eller margaring
2 dl gräddfil
skal av en citron (kan uteslutas)
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
en nypa salt

Smält margarinet och häll i gräddfilen och citronskalet. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt, ca 5 minuter. Häll i margarinblandningen. Blanda samman mjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke och vänd ned i smeten.
Fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i 200 grader på mittenfalsen i ca 20 minuter.

DESSA GÅR ÄVEN ATT GÖRA SOM "VANLIGA" MUFFINSAR, UTAN CHOKLAD:
Ersätt då gräddfilen med mjölk, dra av 50 gram av margarinmängden och ersätt kakaon med mjöl (blir alltså 4 dl vetemjöl totalt).

Mjukost-frosting:
60 gram smör eller margarin
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 gram naturell Philadelphiaost

Ta fram margarinet i god tid så det är mjukt. Blanda ihop alla ingredienser. Om du vill ha den tjockare så är det bara att tillsätta florsocker.
Man kan antingen ha den i den färg den blir, eller färga den med pastafärg - i detta fall blev det ju lila, precis som tårtan.