Luciatårta

 
 
 
Vi skulle bjuda hem våra föräldrar på en trevlig lucia-middag i år. Perfekt läge en lördag, då kunde vår dotter Lilly på drygt 1,5 få lussa lite för dem också. När jag står och ska börja förbereda för middagen, städningen är i full gång och jag strax skulle dra igång med att göra klart tårtan så spyr Lilly i soffan...
"Jahapp, var det bara en engångsgrej eller har hon drabbats av den där vidriga kräksjukan?" frågade vi varandra. Det var dessvärre det sistnämnda. Så det var bara att ringa våra föräldrar och ställa in. Där stod vi med en massa mat och en stor tårta... Jaja, så det kan gå. Maten kunde vi frysa in, tårtan smakade vi på under kvällen. Suuuuuupergoooood!!! Men då jag själv blev smittad dagen efter så åkte tårtan ut sen....
 
Jag ska i alla fall bjuda på receptet och lite fler bilder :)
 
Tårtan bestod av pepparkaksbotten, fylld med lingongrädde.
 
 
Jag bakade på ljus botten och hade då 6 ägg.
Kryddade smeten med hemmablandad pepparkakskrydda:
1 msk malen ingefära
1 msk kanel
0,5 msk malen kardemumma
0,5 msk mald kryddnejlika
 
Lingongrädde:
ca 7 dl vispgrädde
ca 1,5 dl lingonsylt
lite halvtinade lingon
 
Vispa grädden. Tillstätt lingonsylt och lite lingon och vispa så allt mosar ihop sig. Ställ i kylen en stund.
När jag fyllde tårtan dränkte jag in bottnarna i lite apelsinjuice. Och när jag fyllde lagrena strödde jag även några halvtinade lingon även där, innan jag la på nästa lager.
 
Tårtan är täckt med grädde, inte så tjockt lager, dock. Sen har jag spritsat luciakronan i kristyr (300 g florsocker, 1,5 msk äggvitepulver, 4 msk hett vatten) och lagt dit några röda "bär" i form av röd sockerpasta. Satte dit vanliga stearinljus, och voilá! :)
 
Synd den gick till spillo....
 
 
 
 

Spritsad saffranskaka

 
Jag vet - det är en förbaskat suddig bild! Vet inte vad som hände med kameran, men jag hann inte ta mer bilder då gästerna var fikasugna ;)
 
Detta är i alla fall en saffranskaka med spritsad glasscreme ovanpå.
 
Saffranskakan:
200 g smör
0,5 g saffran (1 påse)
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl eller ca 5-6 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
ev florsocker som man kan dekorera med (om man inte vill spritsa något annat mumsigt på)
 
Smält smöret och låt det svalna.
Smörj och bröa en rund form på ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker mycket pösigt. Blanda i saffran, smöret och mjölken.
Mät upp mjöl och bakpulver och blanda med en gaffel. Häll ner i smeten och blanda väl.
Smeten kommer bli tjock!
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
 
Glasscreme:
4 dl vispgrädde
4 dl marsankräm (alltså gjord på 4 dl mjölk och 6 msk marsanpulver)
 
Blanda ihop mjölk och pulver till marsankrämen och låt stelna något i kylen. Häll sedan i vispgrädden och vispa till önskad konsistens.