Första våningstårtan



Jaha, nu var den gjord - den allra första våningstårtan. Det var ingen stor högtid, bara jag som fyllde hela 26 år (fy, vad gammal jag blivit...). Men då jag fått beställning på en våningstårta till sommaren så var jag ju TVUNGEN att ge mig på den tekniken redan nu så att jag vet att det håller!






Tårtan är bakad på ljusa bottnar och jag valde två olika smakkombinationer i de 3 olika lagren.
Bottendelen är fylld med slät hallonmousse (nytt recept) och citronfromage.
De två översta är fyllda med blåbärsmousse och vit chokladmousse - otroligt smaskigt.
De är spacklade med grädde och täckta med sockerpasta.
Samtliga dekorationer är i sockerpasta utom de små sockerkulorna (mjuka) som ligger i blommorna och den rosa kanten nertill som är av kristyr. Receptet på kristyr finns här.

Det var lite knepigt med dekorationerna... svårt att veta när man ska sluta. Själv tycker jag att det blev för mycket blommor, men är de ditklistrade så är det svårt att få bort dem. Man får lära av misstagen helt enkelt :)









Slät hallonmousse

Här kommer receptet på slät hallonmousse som jag hade i min första våningstårta.
Receptet räcker till fyllning på ett lager i en normalstor tårta.

4 gelatinblad
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinet i vatten i 5 minuter.
Blanda hallon, socker och vatten i en kastrull och låt puttra ihop ett par minuter. Mosa bären mot kanten så de "saftar av sig".
Häll blandningen i en sil och passera hallonen. Försök få ur så mycket saft som möjligt. Det ska bara vara fröna kvar i silen.
Ta upp gelatinet och krama ur vattnet. Lägg ner direkt i hallonblandningen (då den är varm) och rör tills gelatinet löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.
Vispa grädden och vänd sedan ner hallonen. Ställ in i kylen i minst 6 timmar.

Blåbärsmousse

Här kommer ett smaskigt recept på blåbärsmousse. Passar mycket bra till bl.a vit chokladmousse.
Receptet räcker till fyllning på ett lager i en normalstor tårta.

4 gelatinblad
250 g blåbär
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinet i vatten i 5 minuter.
Om blåbären är frysta så tina dem! Kör dem sedan i matberedare eller med stavmixer.
Lägg de mosade bären och socker i en kastrull och låt puttra ett par minuter.
Ta upp gelatinet och krama ur det något. Lägg ned i blåbärsmoset och rör om tills gelatinet löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.
Vispa grädden och vänd sedan ned blåbärsmoset. Blanda väl med luftiga tag. Låt stå i kylen i minst 6 timmar.