Glutenfri tårtbotten

Här kommer ett annat recept på glutenfri tårtbotten, men detta är för en "vanlig rund" form på ca 24 cm i diameter.
Detta är ett bra recept, har aldrig misslyckats (förutom en gång, men det var vid ett förvirrat tillfälle då jag glömde hälla i bakpulvret, haha)

3 ägg
3 dl socker
1 tsk fiberhusk
1 dl hett vatten
2 dl glutenfri mjölmix
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Till formen: glutenfritt ströbröd, riven kokos eller po-fiber.

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Tillsätt fiberhusk och rör om väl. Häll på det heta vattnet under vispning.
Blanda mjölmix, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke med en gaffel. Rör försiktigt ned mjölblandningen i äggsmeten.
Smörj en form (ca 24 cm i diameter) och strö den med glutenfritt ströbröd, riven kokos eller po-fiber (jag brukar ta po-fiber).
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.

Kan delas i 2 och 3 delar.


Glutenfri tårtbotten i långpanna

När jag ska göra en stor tårta, som en långpanna brukar jag göra på följande recept:

3 ägg
2 dl socker
2 dl glutenfri mjölmix
2,5 tsk bakpulver
0,5 dl vatten eller mjölk

Sätt ugnen på 250 grader och lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål vid sidan av. Rör om med en gaffel så klumpar minimeras.
Rör ned mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt vätskan. Blanda till en jämn smet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter.

Gör sedan så många bottnar som du vill ha lager på tårtan, jag gör vanligtsvis 3. Bottnarna blir inte så höga, så ibland gör jag på en halv gång till av receptet och låter den stå ett par minuter extra i ugnen.

Födelsedagstårta

Jag fick frågan från en kollega på jobbet:
Anja, har du någonsin bakat en glutenfri tårta..?

Söta Jonna visste tydligen inte att jag själv har glutenintolerans, så jag svarade att "ja, några stycken har det väl blivit..." :)
Hon har en kompis som är glutenallergiker och fyller 23 år idag. Så jag ställde såklart upp och gjorde en tårta. Garanterat glutenfri till 110%

Det enda kravet var att det skulle vara rosa, annars fick jag fria tyglar.
Tanken var att blommorna skulle vara mer ljusrosa än vad de blev, men jag är ändå rätt nöjd med resultatet. Hoppas födelsedagsbarnet blir detsamma. Jonna var mycket nöjd i alla fall.



Ljus tårtbotten. Fylld med hallonmousse och citronfromage, då den fyllningen verkar gå hem och jag tyvärr inte hade tiden att prova något nytt denna gång.
Tårtan är spacknad med mjölksmörkräm. Täcke, blommor och den vita kanten är i sugarpaste. De vita "grenarna" samt skrift är spritsat i kristyr.

Liten cupcake

Det var tänkt att vi skulle fått främmat för lite sen. Men tyvärr fick vi ställa in då gästerna fick förhinder. Jag hade gjort dessa till kaffet.
Men vilken tur, för Micke hade tidigare under dagen varit på fotboll med sin far. Så när han kom hem passade jag på att skicka med Janne två av dessa cupcakes hem. Vi kunde ju inte gärna äta 4 stycken...!!



Hmm... ser att jag har lyckats få med en tumme eller något annat finger, men hoppas det går bra ändå. Har nämligen bara denna bild.

Den är i vilket fall som helst bakad som en chokladmuffins och är fylld med marsankräm. Spacklad med mjuk smörkräm på toppen och täckt och dekorerad med sugarpaste samt ljusrosa sockerkulor.


Glad sommar!

Dagen innan midsommarafton bjöd jag på tårta på jobbet. Jag är dock lite missnöjd med den. Allt jäklades med mig den kvällen jag gjorde tårtan. Allt från tårtbotten till dekorationer. När jag la sista handen vid tårtan var klockan 23.45. Så ögonen var trötta, det är väl därför blomsterdekorationerna inte ligger riktigt som det var tänkt. Det ser lite snett och vint ut, den är lite bucklig och textningen blev inte så perfekt... Men mina kollegor verkade uppskatta den.

Undra om någon kan gissa vilket företag det är... :)



Består av rulltårtebottnar, fylld med jordgubbsmousse och citronfromage. Spacklad med mjuk smörkräm. Täcke och dekorationer är i sugarpaste.

Till min farbror

Jaha, då var det födelsedagsfirande igen. Min farbror Jimmy fyllde år 3 dagar efter min mamma, så jag tänkte att jag får hitta på något skoj till honom också. Dock blev det ingen bakelse i form av ett paket. Eftersom han har lite smårolig humor och skulle fatta skoj, så blev det följande:




Ett bröst! Faktiskt riktigt roligt att göra :)

Den består av ljus rulltårtebotten, fylld med geisha-fluff och marsankräm. Spacklad med mjuk smörkräm. Täckt och dekorerad med sugarpaste.

Kanske någon som undrar hur man får bröstformen?

Jag tog en liten skål i lämplig storlek. Skär ut runda bottnad med skålen som mått.
Lägg i plastfolie i skålen till att börja med - så man enkelt får ut tårtan sen.
Lägg sedan i en botten. Lägg i en fyllning.
På med nästa botten, samt ny fyllning.
Lägg på sista bottnen och tårtan ska nu precis gå upp till kanten på skålen.
Ta fram mer plastfolie och plasta in. "Dra åt" plasten ganska hårt, så att skålens innehål verkligen stabiliserar sig. Låt stå i kylen under natten.



Så här ska det se ut när det är klart.

När det är dax att fortsätta med härligheten:


Ta bort plasten.


Lägg bröstet på assiette/fat/bricka eller vad ni nu ska använda.


Håll emot plasten som ni la i botten på skålen och lyft försiktigt. Dra sedan bara bort plasten.

Nu är det bara till att spackla tårtan väl, så att den blir jämn och att man får den formen man vill ha. Inte alltid man får chansen att forma bröstet till perfekt form, va..? ;)
Sen är det bara att dekorera. Endast fantasin sätter gränserna.

Mammas födelsedag

Ja, det blir väldigt mycket tårtor som man "prackar på" familj och släktingar... Men vad ska man göra såhär i början? Man måste ju ta varje tillfälle för att öva :)

Mamma fyllde år den 14 juni, och Micke och jag skulle såklart hem till Nybro och uppvakta henne på hennes dag. Jag hade tänkte göra bara en liten födelsedagsbakelse, som skulle vara bara till henne. Den blev dock större än det var tänkt... Inte tillräckligt stor för en vanlig tårta, men större än en en-mans-bakelse.



Men den blev ganska söt ändå. Ett litet paket bestående av ljus tårtbotten (rulltårtsbotten). Fylld med hallonmousse och marsankräm. Täckt med mjuk smörkräm. Täcke och rosett är i sugarpaste.

Alla på kalaset blev förtjusta när de såg tårtan/bakelsen, så jag tar det som att den såg bra ut. Mamma ställde fram denna tillsammans med den andra tårtan som hon själv gjort, och båda tårtorna gick åt. Alla gäster fick en liten bit av min mini-tårta också.
Burklocket den ligger på tillhör en 2-liters-glass-burk, så får ni ett hum om storleken :)

Sveriges nationaldag och Gustav-dagen

Inför nationaldagen gjorde jag denna tårta. Jag och min man skulle ner till mina svärföräldrar och fira denna dag. Och det är inte bara nationaldagen, utan även Gustav-dagen. Både min man Micke, svärfar Janne, svåger Magnus och Magnus son Philip heter Gustav, så tårtan var även lite av denna anledning.

Det var tänkt att det skulle stå Gustav på den, men det fick inte riktigt plats, så jag hoppade över det.



Den består av ljus botten. Kommer knappt ihåg fyllningen, men jag vill minnas att det var jordgubbar mixade med vispgrädde på ena lagret och en limekräm på den andra.
Tårtan är spacklad med mjuk smörkräm smaksatt med vanilj. Täckt och dekorerad med sugarpaste. Samtliga dekorationer är penslade med ätbart glitter, men det syns tyvärr dåligt på bilden.

Nästa gång ska jag komma ihåg att göra lika många rosor som det är barn på festen. Är det 3 barn, är det bäst att göra 3 rosor så det blir rättvist. Tänkte ju inte jag på när jag gjorde tårtan... ;)


Till mor

Självklart ville jag ju göra en tårta till min kära mor på Mors Dag. Jag hade denna skapelse med mig hem till Nybro och mamma blev jätteglad för tårtan. Sen tog vi med oss den när vi fikade hemma hos min farmor och farfar.
Den var god, men själva plaketten ovanpå blev lite tjock... Vet inte riktigt hur jag tänkte där.

Den är i alla fall bakad på ljus tårtbotten och fylld med mango- och passionsfruktsmousse och vaniljkräm. Den är spacklad med mjölksmörkräm smaksatt med lite vaniljsocker. Täcke och dekorationer är i sugarpaste.
Text och kanten nedtill är spritsad i kristyr.




Dubbel 25-års-tårta

Jag firades två gånger detta året. Första festen var för familjen och släkten. Men sen har jag min söta vän Ida som fyllde 25 år två veckor innan mig. Vi hade beslutat att slå ihop till en fest för våra gemensamma vänner, så det blev till att baka en tårta till. Men inte mig emot :D



Det är ljus tårtbotten. När jag gör en sådan här stor tårta så gör jag bottnarna som en rulltårta x 3. Det är enligt mig det absolut smidigaste.

Tyvärr hann jag inte ge mig på att göra några fyllningar jag inte gjort innan, så det blev hallonmousse och citronfromage även i denna. Men det verkar vara populärt, alla hittills har gillat den smaksättningen.
För ett tag sen funderade jag på varifrån jag fått just den kombinationen. Så kom jag på att det var vad vi hade som fyllning i bröllopstårtan :D Och jag kan säga att den var lika populär på bröllopet ♥


Min 25-års-tårta

Det var denna tårta som startade mitt intresse för tårtbak. Ett par månader innan jag skulle fylla 25 år gick jag och funderade på hur tårtan skulle se ut, sökte information på nätet och köpte hem produkter och verktyg. Resultatet blev följande:



Det var tänkt att jag skulle ha spritsat lite gröna små blad vid blomsterkransen, men eftersom jag var väldigt sen med att få dekorationerna på plats och gästerna började dyka upp, så var det bara att strunta i det.

Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med citronfromage och hallonmousse. Den är spacklad med mjölksmörkräm, täckt och dekorerad med sugarpaste.

Tyvärr misslyckades jag med hallonmoussen. Jag gjorde den kvällen innan, sen skulle den stå i kylen under natten. Men på morgonen var den alldeles för lös. Så det var bara att åka in till affären i stan och köpa mer ingredienser (för det hade jag ju förstås inte hemma). Sen var det bara att hoppas på att den skulle hinna tjockna tillräckligt på de timmar som var kvar. Men det hann den, och andra gången blev den perfekt! :)

Tårta till Mickes jobb

I april månad gjorde jag denna tårta till Mickes jobb, då det var hans tur att ha "fredagsfikan". Det var den första "riktiga" tårtan jag gjorde, blev väl lite sådär.. små-ojämn och knagglig. Men när Micke tog fram den på jobbet och den skars upp så undrade kollegorna vilket konditori han köpt den på. Så det var helt klart ett gott betyg :)

Tårtan består av ljusa bottnar.

Fyllningar
Vispad grädde blandad med jordgubbssylt på nedersta lagret.
Marsankräm på andra lagret.

Tårtan är spacklad med mjuk smörkräm som jag valde att smaksätta med kakao. Då denna smörkräm inte räckte till mer än översta delen och inte sidorna så fick jag hitta en snabb nödlösning för att tårtans sidor också skulle bli spacklade. Det blev vispgrädde - i brist på annat (dock inget att rekommendera om man ska täcka tårtan med sugarpaste).

Sen är tårtan täckt med sugarpaste. Dekorationerna har jag färgat med pasta-färg och format i sugarpaste. La även dit några silver-socker-kulor för att det skulle se mer komplett ut.

Tårta till Mickes jobb.Närbild på blommorna.


Första inlägget

Jaha, då var jag igång. Har gått och funderat på att starta upp en tårtblogg ett bra tag nu, men det har liksom inte blivit av. Men nu ÄNTLIGEN!! :) Jag har några tårtor som jag har gjort de senaste månaderna, som jag nu kommer att lägga upp bilder på här, bland annat två 25 års-tårtor, en morsdagstårta, en nationaldagstårta, två födelsedagstårtor i olika modeller... Får se om jag orkar med att lägga upp något ikväll, eller om det kanske blir senare under veckan.