Hello Kitty



Fått en beställning på en Hello Kitty-tårta av en kollega och vän. Hennes dotter fyller år imorgon, och det ska såklart firas!

Tårtan är bakad på ljus tårtbotten och är fylld med hallonmousse och citronfromage. Den är spacklad med smörkräm och täckt med mmf (marshmallowfondant). Denna fondant är något mjukare i konsistensen och smakar just marshmallows. Får be om ett utlåtande av Susanne sen, då jag aldrig smakat denna förr. Kitty är gjord i sugarpaste.







Det är bara att hoppas födelsedagsbarnet blir nöjd och att den ska smaka :)

Citronfromage

Har provat några olika recept på citronfromage, men detta är det som jag tycker är bäst. Blir godast och är enklast att göra - så varför välja någon annan variant..? :)

Denna passar bra att fylla en tårta med, men går precis lika bra att ha som dessert! Häll den färdiga blandningen i dessertskålar och låt stå i kylen för att stelna (minst två timmar). Lägg sedan exempelvis på lite färska bär och citronmeliss så har du en god efterrätt! Lämpar sig ju rätt bra som efterrätt eftersom man förbereder den helt. Bara till att plocka fram när den ska serveras.

Denna mängd räcker till ett lager fyllning eller till ca 4 portionsskålar (beroende på hur stora de är).

4 gelatinblad
3 äggvitor
3 äggulor
3/4 dl socker
rivet skal och saft från 1/2-1 citron
1 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, ca 4 minuter. TIPS! Använd rostfri bunke. Har du en plastbunke som det är minsta flott i så blir det väldigt svårt att vispa äggvitorna!
Vispa äggulor och socker i en annan bunke, smaksätt med citronskal och citronsaft. Jag brukar ta saften av en hel citron och rivet skal av en halv.
Vispa grädden i en tredje bunke, ganska hårt.
Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och smält dem på svag värme. När allt är smält, häll det i en fin stråla ned i äggule-blandningen under ständig omrörning. Rör så allt säkert blandas och så det inte bildas några klumpar.
Vänd därefter ned de vispade äggvitorna och den vispade grädden försiktigt.
Häll upp i skålar om det ska vara en dessert, annars skippa det. Ställ i kylen för att stelna.


Facebook-tårta



Denna tårta gjorde jag på beställning. Som ni kanske ser är det en facebooktårta/födelsedagstårta. Det var faktiskt roligt att göra något annorlunda, som inte hade blommor.
Skönt när man får beställningar där kunden vet hur de vill ha tårtan, rent utseendemässigt. Då blir det liksom inga svårigheter när man kommer till dekorationerna :)

Tårtan består av ljusa bottnar i tre lager. Den ena fyllningen skulle enligt beställare vara något med jordgubb, så jag gjorde jordgubbsmousse på färska jordgubbar. Den andra fyllningen är vit chokladmousse. Har inte testat denna smakkombination tidigare, men jag hoppas att den smakade bra.
Sen har jag spacklat tårtan med smörkräm smaksatt med kakao. Täcke och text är i sockerpasta.








Enkel smörkräm

Detta är ett bra grundrecept på smörkräm som man kan spackla tårtor med. Den är enkel att arbeta med och enkel att göra :)

115 g rumsvarmt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

Ta fram smöret i god tid, så det är mjukt. Vispa det fluffigt. Tillsätt florsocker lite i taget och till sist vattnet. Smaksätt gärna om så önskas, exempelvis med 2 tsk vaniljsocker, 3/4 dl kakao eller varför inte 3 tsk av din favoritlikör?


Tårtbotten

Det enklaste sättet (enligt mig) att göra en bra tårtbotten på är att använda sig av "lika delar". Man kan då även enkelt anpassa tårtbottnen efter storleken på den form man ska använda.

Utgå från följande tabell:

Formstorlek            Antal ägg         Gräddningstid
18 cm i diameter     2 stora ägg      20 minuter
20 cm i diameter     3 stora ägg      25 minuter
24 cm i diameter     5 stora ägg      35 minuter
26 cm i diameter     6 stora ägg      40 minuter

Ta fram 3 lika stora och likadana glas. Knäck i de ägg du ska ha i det ena. Mät sedan upp så du får lika mycket socker i det andra glaset och i det tredje glaset mäter du upp lika mycket mjöl. Jag brukar ersätta ca en tredjedel av vetemjölet med potatismjöl för att få en luftigare botten.

Häll sedan i bakpulver i mjölglaset:
knappt 1 tsk för 2-3 ägg
1 tsk för 5 ägg
1,5 tsk för 6 ägg

Vispa ägg och socker riktigt pösigt och vitt. Det är mycket viktigt att det vispas ordentligt för att bottnen ska bli bra! Det är lätt hänt att man sätter elvispen på högsta effekt och vispar för kort tid. Äggsmeten kan då se färdig ut, trots att den inte är det. Vispa hellre på lägre effekt men längre tid. Jag brukar vispa på näst högsta effekten i 6 minuter ungefär.

Tillsätt sedan mjölet med bakpulvret i. Häll i smord och bröad form och grädda enligt tabellen ovan på nedersta falsen i 175 grader.

Låt stå i formen en stund innan du stjälper upp bottnen.

Hallonmousse/Jordgubbsmousse

Denna mousse är enkel att göra och det går utmärkt att använda jordgubbar likaväl som hallon.

450 gram hallon eller jordgubbar
4 gelatinblad
3 msk citronsaft
1 äggvita
1 dl socker
1,5 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinet.
Mosa bären eller kör dem i en mixer. Låt dem passera genom en sikt om du vill ha en helt slät mousse.
Häll i 2 msk citronsaft i bärmoset.
Vispa äggvita, socker och 1 msk citronsaft till en fluffig smet.
Vispa grädden i en annan bunke, inte alltför hårt!
Ta upp gelatinet och smält det försiktigt. Rör hela tiden! När gelatinet är smält, häll det i bärmoset och rör snabbt och noga så det inte bildas några klumpar.
Häll bärmoset i äggviteblandningen och blanda runt.
Tillsätt den vispade grädden i stora, luftiga tag.

Bör stå i kylen ca 3-4 timmar. Jag brukar göra fyllningar dagen innan den ska användas, och låta den stå i kylen under natten.

Vit chokladmousse

100 gram vit blockchoklad.
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Vispa grädden, inte alltför hårt!
Rör ned äggulorna i chokladen. Blanda ordentligt med en sked.
Rör sedan ned ägg- och chokladblandningen i grädden. Rör med stora tag tills du ser att ägg- och chokladblandningen blandat sig med grädden.

Låt stå i kylen minst ett par timmar. Jag brukar göra fyllning dagen innan och låta den stå under natten.


Vit tårta med röda rosor



Man skulle kunna tro att det är en bröllopstårta - men det är det inte! Det är en bröllopsdagstårta!

Imorgon, den 9/10 har jag och min man varit gifta i ett år! Helt otroligt vad tiden går fort. Vet att Micke har planerat in någon överraskning - vi ska gå upp kl 7 och måste åka hemifrån senast kl 8. Vi ska inte äta frukost hemma. Jag ska ta med mig badkläder. Det är vad jag vet :)
Men jag har i alla fall gjort en tårta som vi ska äta på kvällen hemma. Det var tänkt att den skulle bli lite mindre, eftersom vi bara är två. Men av någon anledning så blev den ändå ca 18 cm i diameter.. Men så kan det bli :)

Jag är hyfsat nöjd med resultatet. Hade dock velat ha texten på tårtan i utstuckna bokstäver, men hade tyvärr inget sånt verktyg. Så det var bara till att spritsa för hand.

Tårtan är bakad på ljus, glutenfri tårtbotten och är fylld med samma fyllningar som vi hade i vår bröllopstårta:
hallonmousse och citronfromage! En helt perfekt kombination enligt mig :)
Den är spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj.

Täcke och blad är i sockerpasta. Rosorna gjorde jag i marsipan. Text och "grenar" är spritsade i smörkräm, som jag färgat creme-vit. La även dit några sockerkulor för bättre effekt.

De spritsade girlangerna och kanten nedtill är i samma smörkräm som den jag spacklat och spritsat tårtan med. Recept kommer senare.