Bröllopstårta


Mina vänner Ida och Johan kontaktade mig och frågade om jag ville göra en tårta till dem. Då de nyligen fått en liten dotter så tog jag för givet att det skulle vara en doptårta. Men nej, det skulle visst vara en bröllopstårta! :)
Men jag fick inte säga något till någon, för det skulle bli ett överraskningsbröllop under dopet!
Å vad jag tycker sådant är roligt! :D
Nu var det så att jag började ett nytt jobb i samma vecka som bröllopet skulle äga rum, så jag visste att jag skulle komma att vara trött efter all utbildning. Och att göra en bröllopstårta i denna modellen kräver lite planering. Men det gick, skam den som ger sig :)
 
Brudparet hade i alla fall önskemål om att tårtan skulle se ut som bröllopstårtan som jag gjorde förra sommaren. Jag gjorde bara ett par små förändringar. La till lite rosor längst ned, ändrade till rosa pärlor i de små vita blommorna samt la två vackra guldringar på toppen. Vilket jag tycker blev en fantastisk effekt :)
 
 
                                                           
  <-- Tårtan från förra sommaren
 
                     Nya tårtan  -->

 Så de är ju ganska lika
varandra i alla fall!
                                                                     
 
 
Brudparet gav mig ganska fria händer gällande fyllningar och frågade vad jag tyckte var gott. Till min dotters 2-årstårta för några veckor sedan så provade jag något som var ganska enkelt, men som fick mycket beröm och föll gästerna i smaken, nämligen vit choklad-fluff och hallongrädde.
 
Tårtan är bakad på ljusa bottnar enligt principen "3 lika delar". Den nedersta tårtan är 30 cm och är bakad på 8 stora ägg. Mellantårtan är 24 cm och bakad på 6 stora ägg och den översta är 16 cm och bakad på 3 stora ägg.
 
Jag beräknade mängden fyllning på följande sätt.
16 cm: fluff på 2 dl grädde och ca 150 g choklad. Hallongrädde på 2,5-3 dl grädde (blandat med hallonsylt enligt egen smak och tycke).
24 cm: fluff på 4 dl grädde och ca 250 g choklad. Hallongrädde på ca 5 dl grädde.
30 cm: fluff på 6 dl grädde och ca 400 g choklad. Hallongrädde på ca 7 dl grädde.
 
Tårtorna är sedan spacklade med grädde och täckta med vit sockerpasta. De två nedre våningarna är förstärkta med pinnar, så de klarar tyngden.
 
 
 
 
 
 
 
 

Brudbuketten fick hänga med på bilden också. Vackert ihop!
 
 
Jag, min mamma och min dotter smet in i kyrkan för att se detta dop/bröllop. Gästerna blev väldigt överraskade och ceremonin var vacker.
Önskar Ida och Johan allt gott! Givetvis även deras små döttrar Joy och nydöpta lilla Alicia :)
 

Påsktårta

 
Dottern var sjuk några dagar förra veckan, vilket innebar att jag hade lite för mycket tid över när hon sov. Då modellerade jag en liten kyckling och påskkanin. Slängde sedan ihop en liten tårta som jag gav till förskolepersonalen. De blev glada :)
 
Tårtan är bakad på ljusa bottnar och är fylld med vid chokladfluff och hallonkompott. Spacklad med grädde. Täckt med sockerpasta och dekorerad med sockerpasta, kristyr och gelly eggs.
 
Hallonkompott:
 
300 gram hallon
1,5 dl socker
2,5 gelatinblad
ev en skvätt pressad citron
 
Koka hallon och socker i 10 minuter. Tillsätt gärna lite pressad citron för att få kompotten lite syrligare.
 
 
Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta ner i hallonblandningen. Häll över i en bunke och låt svalna och stelna.
 
 
 
 
 
 

Lillys 2-årstårta

 
 
 
Vår dotter ÄLSKAR programmet "I drömmarnas trädgård". Jag är ganska trött på programmet och dess karaktärer. Men vad gör man inte för sin dotter? :) Självklart skulle hon få en tårta med sina älsklingsfigurer när hon fyllde 2.

Här har jag bakat med ljusa bottnar och fyllt de båda tårtorna med vit chokladfluff och hallongrädde. Blev en supergod kombination.
Täckt och dekorerad med sockerpasta.
 
           IGGLE PIGGLE
 
            UPSY DAISY
 
            MAKKA PAKKA
 
Det var rätt pilligt att göra, men roligt! Dock är jag inte så bra på att modellera figurer än så länge, men det var bra träning, eftersom det "bara" var till närmaste familjen :)
Det finns många figurer i detta program, men Iggle Piggle, Upsy Daisy och Makka Pakka är Lillys favoriter, så det fick räcka med dem.
 
Sorry, men sista bilden är lite suddig...