Juliga cupcakes




Tyvärr dröjde det lite längre än jag tänkte med att få ut dessa på bloggen. Hade lovat att lägga ut dem efter julhelgen, men tyvärr flög ett virus på mig med feber, förkylning och ögoninfektion. Idag ser jag världen igen, härligt! Så här kommer jul-cupcakesen som jag gjorde till förra veckan då jag och min man hade ett litet minijulbord här hemma med ett par goda vänner.

Jag kan ärligt säga att de blev sådär. Själva cupcake:n var ganska tung och mäktig. Hade tänkt mig den något lättare/luftigare/fluffigare. Det är i alla fall en pepparkakscupcake. Sen la jag en slags lingonmousse ovanpå och täckte med röd marsipan. Rosetterna är i sockerpasta. Längs kanterna har jag spritsat med kristyr.

Lekte även lite med kristyren då det var första gången jag gjorde och använde detta :) Riktigt kul att arbeta med, måste jag säga! Så det blev en gran-cupcake också med små röda kulor och en toppstjärna.



Men eftersom cupcaken inte blev så bra, lägger jag inte ut receptet här. Däremot har jag ett bra recept på kristyr för er som är intresserade :)

600 g florsocker
3 msk äggvitepulver
6 msk hett vatten

Vispa alla ingrediensrena tills kristyren börjar bilda toppar. Det tar ca 10-12 minuter med vanlig elvisp på hög hastighet. Med den vattenmängden blir kristyren lagom enligt mig, men om man vill ha en hårdare kristyr så kan man minska vattenmängden med 0,5-1 msk.

Kristyren går att förvara i en lufttät burk i rumstemperatur i ca 3 månader.


Julgranskula



Igår hade vi våra respektive föräldrar på besök. En trevlig kväll med god mat och dryck. Till kaffet hade jag gjort denna jultårta i form av en julgranskula. Eller det var tänkt att den skulle vara formad som en julgranskula, men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Hade velat ha den mer rundad på toppen. Men då hade jag behövt fylla tårtan i en skål som är mer rundad, och det har jag ingen. Så det fick bli såhär..

Tårtan var i vilket fall mycket uppskattad. Denna gången hade jag även provat en ny fyllning :)

Tårtan består av ljusa bottnar och är fylld med något så gott som apelsinmousse och romerska bågar-fluff. Spacklad med grädde.

Apelsinmousse:
3 dl vispgrädde
3 msk socker
4 msk koncentrerad apelsinjuice
2 äggvitor

Vispa äggvitorna till hårt skum. Börja vispa grädden, men bara tills den börjar tjockna. Häll i socker och koncentrerad apelsinjuice. Fortsätt vispa grädden hårt. Vänd försiktigt ned äggvitorna i grädden.
Låt stå i kylen i minst 3 timmar (eller över natten).

Romerska bågar-fluff
200 g romerska bågar
3 dl vispgrädde

Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka! När all choklad är smält, ställ in i en bunke i kylen tills den är riktigt kall (lämpligast över natten. När man sen ska fylla tårtan vispar man upp chokladgrädden så den blir tjock.



Tårtan är sprayad med lite guldspray, men det är lite svårt att se det på bilden.



För andra gången har jag spacklat tårtan med grädde. Den röda sockerpastan är ett nytt märke jag provade. Både god och bra att arbeta med. Men var osäker på hur den skulle bli när den kom i kontakt med grädde. Men eftersom jag spacklade, täckte och dekorerade tårtan samma dag som den skulle ätas, så tänkte jag att jag chansar :) Och det fungerade bra även denna gång.

   
Upplagd på tårtfatet.

    

Tja, som ni ser så finns halva tårtan kvar. Vem kommer och hjälper till att äta upp den idag? :) Den röda sockerpastan har förresten inte smält eller blivit konstig nu dagen efter heller. Så då vet jag ju att detta märke och grädde fungerar alldeles utmärkt ihop.

Volvotårta



Fick beställning på en Volvotårta. Det hade varit roligt att bygga den som en bil, men jag hade tyvärr inte den tiden. Volvos logga skulle gärna finnas med på tårtan och ordet "Racing".

Jag hade inte tänkt ha något på tårtans kanter egentligen. Men tyvärr sprack sockerpastan på ett par ställen, så fick hitta på en nödlösning.

Maria som hämtade tårtan var i alla fall nöjd :)



Tårtan är bakad på ljus botten. Den är fylld med jordgubbsmousse och vit chokladmousse. För första gången har jag - trots alla varningar jag läst - spacklat tårtan med grädde. Jag har märkt att tårtorna ofta blir lite hårda när man ska skära dem, vilket troligen beror på att man spacklat med smörkräm. Har fått ett tips om att det går bra att spackla med grädde om man använder Ballina Sugarpaste (som går att köpa på Tårtdekor eller Kakburken). Så jag får fråga efteråt hur tårtan upplevdes :)

Dekorationer är gjorda i sockerpasta.