Cupcakes

Jaha, för första gången har jag försökt mig på en cupcake som inte är "täckt" med sockerpasta. Resultatet blev lite sådär.
Micke och jag hade i alla fall bjudit farmor och farfar på en grill-eftermiddag nere på Ekö där vi har vår sommarstuga. Till kaffet skulle vi ha dessa cupcakes.



Hade varit bättre med en större stjärntyll. Jag trodde att jag hade en som var större än den som jag använde, men icke sa Nicke! Så det fick helt enkelt bli såhär.

De är chokladcupcakes, som synes :) Smaksatt med Riesen-kola. Ska nog inte använda just Riesen nästa gång, utan någon godis/chokladbit som "smälter in" i smeten lite mer - t ex en dumlebit, geishabit eller varför inte en Marabou mjölkchokladbit?
Tyvärr flöt Riesen-kolan ut på botten, och blev såklart hård igen, när de svalnat... inte riktigt som jag tänkt mig. Men man lär sig av sina misstag.
Chokladkrämen ovanpå består av nutellakräm, färskost, florsocker och margarin. Sen hade jag några små sockerblommor som blivit över från tidigare tårtbak, så jag använde dem som lite dekoration, tillsammans med några sockerkulor.

Ja, jag har nog endel att lära om just cupcakes. Men vem kan vara duktig från början? :)


Söt blomstertårta

Igår fick vi besök av min bror Magnus och hans flickvän Anna-Lena. Det var första gången Micke och jag träffade henne, så vi tyckte det skulle bli jätteroligt - vilket det också var. Jag hade gjort en tårta dagen till ära. Hade tyvärr lite idétorka, då jag kom på det lite för sent. Så jag slängde ihop några blommor (eller ganska många) och är hyfsat nöjd med resultatet.
Dock ville sp:n spricka lite på kanten, tyvärr :(




Denna tårta består av ljus tårtbotten. Den är fylld med nougatgrädde på det ena lagret och vaniljgrädde på det andra. Blev en riktigt lyckad kombination. Jag spacklade tårtan med mjölksmörkräm. Täcke och dekorationer är i sp.


Har penslat rosen med glitterpulver, det kanske inte syns på den översta bilden, men här kanske det går att se.

För första gången har jag penslat vissa smådetaljer med pulverfärg, istället för att färga in sockerpastan med en gång. På denna tårta gäller det de gröna rosbladen. Tycker resultatet blev bra, men man får sannerligen vara försiktig med pulverfärgen, så den inte hamnar där den inte ska vara.

Magnus, Anna-Lena och Micke tyckte i alla fall att tårtan var jättegod, så jag nöjer mig med deras betyg. Skickade med en bit hem till mamma, så att Micke och jag inte skulle behöva ha så mycket kvar hemma. Och hon gillade den hon med :)

Choklad gånger 2

Min kära farmor fyllde nyligen 85 år. Vi firade henne på en restaurang som hon själv valt ut. Farmor och farfar hade bjudit sina närmaste släktingar och bekanta denna tillställning och allt blev mycket lyckat. Då jag tidigare haft med mig en liten födelsedagstårta/-bakelse till födelsedagsbarnen så fick jag ta med mig en till farmor i eftehand, då jag inte kunde ta med en till restaurangen.
Så Micke och jag åkte hem till framor och farfar för en vecka sedan. 

Denna gången ville jag prova något nytt, utan sockerpasta, samtidigt som det skulle vara något som farmor älskar. Så vad skulle passa bättre än en riktig chokladtårta..? Farmor är helt tokig i choklad (vilket troligen har gått i arv till mig via far min).



Detta är ingen "vanlig" tårta som är delad i olika delar och fylld. Bottnen är bakad som chokladbrownie (typ kladdkaka) och är inte delad alls. Bottnen är ca 6 cm hög och är enadast täckt med chokladmousse. Försökte få det så slätt som möjligt, men det var inte lätt. Sen spritsade jag choklad ovanpå o snirkliga mönster och dekorerade med tre blommor på mitten. La även dit några sockerkulor för att göra pricken över i :) Inte världens vackraste, men jag är någolunda nöjd.

Viktigast av allt - farmor blev överlycklig :) Älskar dig, farmor!