Barbie-tårta




Elsa, som fyllde 8 år häromdagen, skulle även ha denna tårta. Hon hade önskat sig en Barbie-docka, vilket gjorde mig glad då jag velat göra en ett bra tag :) Klänningen skulle vara blå med vita blommor. Jag ville inte överdekorera klänningen, och är ganska nöjd med resultatet, eller vad säger ni? :)
Dock kan jag behöva öva på min spritsning, då det känns om om jag är lite ostadig på handen. Men jag har hört att övning ger färdighet.






Tårtan är bakad på ljus botten ((jag hade 6 ägg till denna och gräddade den i 1 timma och 10 minuter i 175 grader) och är - enligt önskemål från Elsa - fylld med prinsesstårtefyllning. I detta fallet blev det då vaniljkräm och jordgubbssylt.

Eftersom denna tårtbotten är delad i 6 delar, så ville jag inte spackla den med grädde. Jag valde marängsmörkräm för att den skulle bli stadigare. Nackdelen är att tårtan blir hårdare i ytan, men hellre det än en svajig tårta :)

Vaniljkräm
3 dl färdigblandad marsankräm
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Blanda marsankrämen enligt förpackningen. Häll grädde och vaniljsocker i en bunke och vispa det. Blanda samman med marsankrämen. Låt stå i kylen en stund.
Bred sedan sylt på en botten, bred på vaniljkräm. Lägg sedan på nästa botten och upprepa proceduren.

Marängsmörkräm
3 dl socker
4 äggvitor
400 g smör
1-2 msk smaksättande om man vill (ex essenser, kakao, vaniljsocker etc)

Vispa ihop socker och äggvitor i en rostfri bunke över ett kokande vattenbad. Använd helst termometer, smeten ska komma upp i 60 grader.
Häll sedan över i en vanlig bunke och vispa tills smeten bildar toppar, detta tar ca 10 minuter.
Dela smöret i mindre bitar och tillsätt hälften till äggblandningen. Vispa på låg-mellan hastighet tills allt smör blandat sig. Vispa sedan i resten av smöret, uppdelat i mindre bitar. Vispa på något högre hastighet. VIKTIGT att man vispar tills man är helt säker på att allt smör blandat sig.
Tillsätt sedan smaksättande om du önskar.





Klänning och blommor är gjorda i sockerpasta. Har även använt lite kristyr för att göra "snirklarna".
För att få ett finare fall på klänningen så rullade jag små korvar av sockerpasta och fäste på tårtan efter att jag spacklat den med marängsmörkrämen. Var ett litet pill med att få det bra. Kan säkert göras bättre till nästa gång...






Elsas födelsedagstårta med mycket färg och blommor





Min kollegas dotter Elsa fyllde 8 år häromdagen och jag blev ombedd att göra 2 olika tårtor. Den ena skulle vara en Barbie-docka (inlägg kommer senare). Men den andra fick jag fria tyglar med. Så eftersom vi precis kommit in i juni, så tänkte jag att vad passar bättre om inte en somrig tårta med många färger och blommor? :)
Jag hade tänkt sätta dit ett par fjärilar också, men det glömde jag totalt bort. Hoppas resultatet uppskattades ändå.





Tårtan är bakad på ljus botten och är fylld med Ahlgrens bilar-fluff och päronmousse. Den är spacklad med ganska hårt vispad grädde- Dekorationer är i sockerpasta, förutom de vita "snirkliga grenarna" som är gjorda i kristyr (recept finns här).






Päronmousse

Denna mousse blev jättegod, men jag har inte smakat den i tårta - så jag vet inte riktigt hur det blev. Får fråga min kollega som gjorde beställningen nästa gång jag ser henne.

4 gelatinblad
1 burk (190 g) päronpuré från barnmatshyllan
1 msk koncentrerad päronsaft
½ dl socker
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter.
Blanda ihop päronpuré, päronsaft och socker i en kastrull och värm. Får inte koka!
Krama ur gelatinbladen och lägg i blandningen. Rör tills gelatinet löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.
Vispa grädden. Häll sedan i päronblandningen i grädden och blanda väl.
Låt stå i kylen under natten.

Lagom mängd för fyllning till ett lager i en normalstor tårta.


Ahlgrens bilar-fluff

Jag har inte fått chansen att smaka denna fyllning än. Inte i tårta i alla fall, men lite från bunken :) Och jag tycker det var gott.

60 gram bilar (jag tog 70 denna gång, men kommer att ta 60 hädanefter)
3 dl vispgrädde

Klipp bilarna i så små bitar som du har tålamod till. Ju mindre bitar desto fortare går det att smälta. Lägg dem i grädden och smält på svag värme. Grädden får INTE koka. Det tar en bra stund, när det handlar om gelatin-godis, så tålamod krävs.
När allt smält, häll över blandningen i en bunke och ställ i kylen under natten för att den ska bli riktigt kall. Vispa dagen efter upp till ett fluff. Jag fick späda med mer grädde, då jag tyckte att den var för tjock (det är gelatinet i bilarna som gör detta).

Till denna fyllning hade jag päronmousse - recept kommer snart.