Barbie-tårta




Elsa, som fyllde 8 år häromdagen, skulle även ha denna tårta. Hon hade önskat sig en Barbie-docka, vilket gjorde mig glad då jag velat göra en ett bra tag :) Klänningen skulle vara blå med vita blommor. Jag ville inte överdekorera klänningen, och är ganska nöjd med resultatet, eller vad säger ni? :)
Dock kan jag behöva öva på min spritsning, då det känns om om jag är lite ostadig på handen. Men jag har hört att övning ger färdighet.






Tårtan är bakad på ljus botten ((jag hade 6 ägg till denna och gräddade den i 1 timma och 10 minuter i 175 grader) och är - enligt önskemål från Elsa - fylld med prinsesstårtefyllning. I detta fallet blev det då vaniljkräm och jordgubbssylt.

Eftersom denna tårtbotten är delad i 6 delar, så ville jag inte spackla den med grädde. Jag valde marängsmörkräm för att den skulle bli stadigare. Nackdelen är att tårtan blir hårdare i ytan, men hellre det än en svajig tårta :)

Vaniljkräm
3 dl färdigblandad marsankräm
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Blanda marsankrämen enligt förpackningen. Häll grädde och vaniljsocker i en bunke och vispa det. Blanda samman med marsankrämen. Låt stå i kylen en stund.
Bred sedan sylt på en botten, bred på vaniljkräm. Lägg sedan på nästa botten och upprepa proceduren.

Marängsmörkräm
3 dl socker
4 äggvitor
400 g smör
1-2 msk smaksättande om man vill (ex essenser, kakao, vaniljsocker etc)

Vispa ihop socker och äggvitor i en rostfri bunke över ett kokande vattenbad. Använd helst termometer, smeten ska komma upp i 60 grader.
Häll sedan över i en vanlig bunke och vispa tills smeten bildar toppar, detta tar ca 10 minuter.
Dela smöret i mindre bitar och tillsätt hälften till äggblandningen. Vispa på låg-mellan hastighet tills allt smör blandat sig. Vispa sedan i resten av smöret, uppdelat i mindre bitar. Vispa på något högre hastighet. VIKTIGT att man vispar tills man är helt säker på att allt smör blandat sig.
Tillsätt sedan smaksättande om du önskar.





Klänning och blommor är gjorda i sockerpasta. Har även använt lite kristyr för att göra "snirklarna".
För att få ett finare fall på klänningen så rullade jag små korvar av sockerpasta och fäste på tårtan efter att jag spacklat den med marängsmörkrämen. Var ett litet pill med att få det bra. Kan säkert göras bättre till nästa gång...






Kommentarer
Postat av: Hanna- Mamma till Alexander

Oj vilken tårta! Skulle vart kul och se hur du gjorde denna steg för steg :D Du är såå duktig Anja! Kram

2012-06-03 @ 11:32:36
URL: http://imm0rtelle.blogg.se/
Postat av: Anja

Tack så mycket! Grejen är att jag började ta bilder för att göra en steg-för-steg, men efter halva processen glömde jag bort att fota ;-) får ta det vid nästa barbie-tårta :-)

Kram

2012-06-03 @ 11:56:59
URL: http://cakesbyanja.blogg.se/
Postat av: ullisen

wow säger jag bara!! Min dotter har önskat sig en barbietårta till sin födelsedag, nu fick jag lite prestationsångest! superfin var den du gjort.

2012-06-27 @ 11:12:59
URL: http://www.internetcasinon.net/mr-green/
Postat av: Anja

Tack Ullisen! Det är bara att ge sig på det! Jag hade aldrig gjort någon innan :D

//Anja

2012-08-10 @ 09:40:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0