Fluff

Det finns något som man i bakvärlden kallar för fluff. Man kan säga att det är en smaksatt grädde som man kan variera i oändlighet!
Man tar vilket godis man vill (måste vara smältbart, alltså funkar inte kexchoklad, twix och liknande) och smälter det med grädde. Fler ingredienser är det inte.

Exempel på vad man kan ta för godis:
Ahlgrens bilar, polly, geisha, after eight, geléhallon, zoo, daim, dumle, japp, kinder-ägg, nappar, marabou-choklad i olika varianter (apelsinkrokant, polka, gräddnougat)....

Du behöver:
180-200 g choklad
3 dl vispgrädde

eller

60-80 g gelégodis
3 dl vispgrädde

Gör såhär:
Smält godiset i grädden. Det är MYCKET VIKTIGT att grädden INTE kokar! Så man måste verkligen stå och passa på grytan och röra hela tiden tills godiset har smält.
Choklad går ganska fort medan man behöver lite mer tålamod med gelégodis. Ett tips är att klippa/hacka godiset i små bitar. Ju mindre bitar desto fortare går det :)
När godiset har smält så ställer man gräddblandningen i kylen över natten. Sen vispar man blandningen som vanlig vispgrädde och vips så har du en fluff!


Choklad-cupcake

Här är receptet på chokladcupcakesen som jag hade till dessa.

Denna mängd ger ca 11 muffinsar. Men det går såklart att dubbla receptet om man vill ha fler.

2 dl mjöl (2,75 dl glutenfritt)
2,25 dl socker
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
1 dl starkt kaffe
1 dl filmjölk
½ dl olja
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en smet. Smeten blir ganska lös, så det går jättebra att bara använda en slev.
Häll upp i formarna - fyll drygt halva formen så får de en lagom höjd.

Grädda mitt i ugnen, 180 grader i 20 minuter.

Om man ska fylla dem men något smaskigt - vänta tills de svalnat HELT innan man gröper ur en kon av kakan.

Mascarponefrosting

En mycket enkel och god frosting, bara att vispa ihop på ett par minuter. Använde denna frosting till dessa.

125 g mascarpone
1 dl vispgrädde
½ dl florsocker

Vispa allt tillsammans med elvisp. Grädden ska alltså vara ovispad, den vispas och frostingen blir fluffig tillsammans med mascarponen och florsockret.
Den blir gräddvit i färgen, men går utmärkt att färga med pastafärg. OBS! använd inte karamellfärg!
Mängden räcker till att spritsa ca 10 cupcakes.

Efter att man har spritsat cupcakesen med denna frosting kan de stå under dagen i kylskåp, men avvakta med att dekorera med eventuella blommor - då de kan färga av sig på frostingen.

Färgglada cupcakes



Igår kväll hade vi främmat, så då hade jag för andra gången i mitt liv gjort frostade cupcakes. Det var tänkt att de skulle bli mer höstinspirerade, med orange-röd-bruna varma färger. Men jag hittade inga roliga formar som passade in på den tanken - men jag hittade silicon-formar i olika färger. Så därför fick jag tänka om.

Jag är väldigt nöjd med detta recept på själva muffinsen. Tycker annars att de lätt blir torra, men dessa var precis lagom kladdiga - utan att vara "kladdkakemuffins" :)
Receptet ska jag lägga ut strax.



Spritsning är något som jag känner att jag behöver träna lite på. Har ju inte gjort så mycket sådant här än. Men jag har hört att övning ger färgidhet. Eller..?

Frostingen är en kräm där mascarpone är grunden. Recept finns inom kort under "Recept: Frostings och fyllningar".



Blommorna är sådana som blivit över från tidigare dekorationer. Jag har sparat på mig dem (de håller sig bra i en lufttät burk) då det kan vara bra att ha i sådanahär lägen, när man bara behöver några stycken :)
Det är alltså sockerpasta-blommor.








Födelsedagstårta

Nu har det varit tårtbak igen. Min man fyllde år förra veckan och det firades med tårta i helgen som gick. Jag hade en ny variant att prova - så han fick inte ha några önskemål gällande tårtan haha! Men han förlitade sig till mig och tyckte att jag skulle prova så som jag ville.
Här följer resultatet.





Kanske något "flickig" för en man på 32 år, men det fick han ta den här gången :)

Tårtan är bakad på ljus tårtbotten och är fylld med after eight-fluff och marsankräm. Det var tänkt att jag skulle ha haft after eight-fluff och någon slags päronkräm, men av någon anledning försvann all tid för mig, så jag hann inte. Därför fick det bli en nödlösning med marsankrämen.
Själv tyckte jag nog inte att smak-kombinationerna var det optimala, men det funkade. Alla andra sa att det var jättegott.
Tårtan är sedan spacklad med en smörkräm, täckt med sockerpasta och dekorerad med sockerpasta/marsipan.