Bamsetårta till Victor



Denna Bamse-tårta är till en liten Victor som ska fira sin första födelsedag i helgen. Min kollega och vän Elina frågade om jag var sugen på att göra Victors tårta, och det var väl klart att jag var :)

Det har varit en hel del pyssen med Bamse, då jag har skurit ut honom för hand. Hög koncentration har varit ett krav. Men resultatet blev rätt bra. Bamse fick även sällskap av några små blommor och ett par fjärilar.




Tårtan är laktosfri och är bakad på ljus tårtbotten. Fyllningar är enligt önskemål vaniljkräm och hallonmousse. I moussen har jag bara bytt ut den vanliga vispgrädden mot laktosfri. Tårtan är spacklad med laktosfri vispgrädde, täckt och dekorerad med sockerpasta.

Vaniljkräm
2,5 dl laktosfri/vanlig mjölk
ca 5 msk marsanpulver
1-1,5 dl laktosfri/vanlig vispgrädde

Vispa ihop mjölken och marsanpulvret. Den ska vara ganska tjock. Ställ in i kylen. Vispa grädden. Ta ut krämen från kylen och rör ned vispgrädden. Man kan såklart ha mer eller mindre grädde om man vill, så man får den konsistens man önskar.



Lite irriterad blev jag när jag skulle lägga över Bamse till tårtan. Tyvärr slank det nog även ut en liten svordom. Men då sockerpastan jag använt hade stelnat betydligt mer än jag trodde, så gick armarna av... Men jag räddade det hyfsat ändå :)



Nyårstårta med fyrverkerier




God fortsättning på nya året får jag väl börja med att säga :)

Nyårsafton tillbringade jag och min man tillsammans med goda vänner, Ida o Tim, Olle o Frida och så lille Melvin. Ida och jag stod för matlagning - trerätters. Men jag fick äran att göra tårtan :) Lite klurigt att komma på hur den skulle kunna se ut. Ida ville gärna ha med fyrverkerier på något sätt. Men eftersom jag inte mått bra i mellandagarna hade jag inte så mycket tid att klura på det. Så det fick bli fusk-fyrverkerier (alltså inte ätbara).



Tårtan är bakad på ljusa bottnar med glutenfritt mjöl. Den är fylld med apelsinmousse och nutella-fluff. Den är spacklad med grädde och täckt och dekorerad med sockerpasta. Kanten längst ned är spritsad med kristyr. Fyrverkerierna har jag bara stuckit ned i olika höjder.

Nutella-fluff
200 g nutella
3 dl vispgrädde

Smält nutellan i vispgrädden på svag värme. Grädden får INTE koka! När all nutella har smält, häll över i en bunke och ställ in i kylen tills blandningen är riktigt kall. Gärna över natten. Innan du ska fylla tårtan vispar du blandningen som vanlig grädde.



Smakkombinationen var uppskattad av mina vänner. Men personligen tyckte jag då att denna kombinationen var bättre :)

Ha det fint!