Min födelsedagstårta!

 
När man fyller år själv och det "bara" är den närmsta släkten som ska komma på kalas så har man mölighet att experimentera lite och prova nya saker :)
Jag var inte sugen på att använda sugarpaste denna gång, utan ville ha något annat. Så detta blev resultatet.
 
Smaken blev en fantastisk kombination som bara smakade sommar!!! Jordgubbsgrädde med färska jordgubbar på ena lagret och flädermousse på det andra! Fukta därtill bottnarna med apelsinjuice och spackla med chokladkräm så har du en fantastiskt god och saftig tårta!
 
Botten är bakad enligt principen "lika delar" och jag använde 6 ägg.
 
Jordgubbsgrädde:
3-4 dl vispgrädde
1 dl jordgubbssylt (eller efter smak och tycke)
ev några färska jordgubbar
 
Vispa grädden fast. Tillsätt sylt och blanda om. Smaka av så du är nöjd. När du lagt på fyllningen i tårtan, lägg över bitar av färska gubbar och lägg sedan på nästa lager.
 
Flädermousse:
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 ägg
2 dl konc fläderblomssaft
 
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Vispa grädden ganska hårt. Dela äggen och rör ner gulorna i grädden och rör om. Vispa vitorna till ett hårt skum.
Värm saften och smält sedan gelatinbladen i saften. Häll saften i en tunn stråle ner i gräddblandningen. Rör om väl. Vänd sedan ner äggvitorna med en slikepott.
Låt stelna ca 3 timmar i kyl, eller över natten.
 
Chokladkräm:
100 g mjukt smör
270 g florsocker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk + 3,5 msk grädde
40 g mörk choklad
 
Lägg smör, florsocker, kakao, vaniljsocker och 3 msk grädde i en bunke och vispa till en smidig kräm.
Smält chokladen i bitar över vattenbad på svag värme. Ska ej bli varmt. När den smält tillsätter man 3,5 msk grädde. Värm upp och blanda väl.
Häll chokladen i smörkrämen och vispa ordentligt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0